Wanders Oak hout kachel vrijstaand design dealer

Ecodesign voor houtstook

Geen verbod op houtstook!

Gelukkig! Er is al enkele jaren een flinke discussie over het stoken van hout. Die discussie is er niet voor niets. Het is inderdaad goed mogelijk dat mensen last hebben van houtstook. Echter, er moet wel een nuancering gemaakt worden alvorens alles wat houtstook heet over één kam te scheren. Er zijn nogal wat verschillende mogelijkheden om hout te stoken. Dat kan in een open haard, een vuurkorf in de tuin, een antieke houtkachel, maar ook in een moderne houtkachel. Vanaf 2022 (waarschijnlijk zelfs 2020) wordt de Ecodesign regeling van kracht. Deze Europese norm moet gaan zorgen voor een betere verbranding en een hoger rendement in houtkachels, maar ook minder uitstoot van fijnstof. Een moderne houtkachel met een rookkanaal dat hoort bij de kachel, zorgt voor een uitstoot van fijnstof die tot 200x lager ligt dan bij verouderde systemen. U leest het goed: de uitstoot van ongeveer 200 moderne kachels in vergelijking met 1 oude haard! Dat zal zorgen voor veel minder overlast en daarmee ook discussie!

Verschillen in techniek:

Laten we de verschillende verbrandingstechnieken eens op een rijtje zetten. Wellicht gaat u dan beter begrijpen waarom een oud systeem niet voldoet aan de Europese richtlijnen.

Op de eerste plaats open haarden:

De verbranding in een open systeem is verre van ideaal. Dat komt door de temperatuur in het systeem. Omdat het systeem tijdens verbranding heel veel “verse lucht” krijgt, wordt het systeem ook afgekoeld. De maximale temperatuur is slechts ongeveer 250 graden Celsius. Dit heeft twee grote nadelen tot gevolg: De verbranding is niet optimaal en door de grote hoeveelheid zuurstof verbrandt het hout veel te snel. Het rendement van een open vuur is minimaal, de meeste warmte trekt door de schoorsteen naar buiten. Rendementen van slechts 5-10% zijn het gevolg en de uitstoot van fijnstof is enorm!

Ten tweede zijn er de verouderde houtkachels:
houtkachel oud verouderde kachel barbas

Oude houtkachels waren in de basis bedoeld om wat meer rendement te geven en tevens veiliger in gebruik vanwege de deurtjes zodat er geen vonkjes uit het vuur konden springen. In de meeste gevallen is er een aslade aanwezig die na een avond stoken geleegd moet worden. De beluchting komt voornamelijk van onderen, door het rooster en via schuifjes in de deur, net boven het glas. Boven het vuur is een vlamdwingplaat aanwezig, die de trek in de kachel en rookkanaal wat tempert. Door deze openingen komt direct lucht (die koud is) bij het vuur  en wordt het systeem afgekoeld. De maximale temperatuur in een verouderde haard is ongeveer 400 graden Celcius. Daardoor verbrandt er meer brandstof, maar is er nog steeds een behoorlijke uitstoot van fijnstof. De rendementen van dergelijke kachels liggen op maximaal 50%

Als laatste zijn er de moderne houtkachels:

Moderne houtkachels hebben compleet andere technieken. Er wordt door de fabrikanten alles gedaan om zoveel mogelijk rendement uit verbranding te halen. Door andere beluchtingstechnieken, waarbij de verbrandingslucht eerst voorverwarmd wordt, loopt de temperatuur in een moderne kachel al snel op tot 650 graden Celcius. Er is bij de meeste merken zelfs geen aslade meer aanwezig, omdat er zo weinig as overblijft. Omdat de beluchtingen heel nauwkeurig te regelen zijn, verbrandt het hout veel minder snel dan in de eerder genoemde systemen. Sterker nog: het kan zelfs tot een factor 3 schelen in het hout wat u moet verstoken om vuur te houden! Als laatste argument noemen we de secundaire verbranding. In de achterwand en aan de bovenzijde van de ruit is extra beluchting. De extra zuurstof die daar bij de brandende houtgassen komt, zorgt voor een extra verbranding. Daardoor loopt de temperatuur op, verbrandt nagenoeg alles en is de hoeveelheid fijnstof tot wel 200x minder dan bij gebruik van een vuurkorf of open haard! Wettelijk gezien moeten de moderne kachels volgens de Ecodesign regeling een rendement halen van minimaal 75%.

 

Europese regelgeving

De meeste fabrikanten van de goede merken voldoen al een aantal jaren aan deze eisen, omdat ze ook buiten Nederland verkopen. In veel Europese landen worden de eisen voor Ecodesign al een aantal jaren gesteld. Daardoor kunnen wij stellen dat haarden die wij in de recente geschiedenis hebben geplaatst ook al voldoen aan de eisen die in 2022 (of wellicht 2020) gesteld gaan worden.

Waarom een nieuwe kachel met Ecodesign?

Heel veel mensen die een open haard of een oude kachel hebben, zullen niet snel denken aan een nieuwe kachel. Maar, als u bovenstaande goed heeft gelezen zult u begrijpen dat een moderne haard een paar belangrijke voordelen heeft:

  • Hoger rendement!
  • Minder uitstoot van schadelijke stoffen!
  • De kans op een schoorsteenbrand is véél kleiner!
  • Minimaal een halvering van het benodigde hout!
  • Nagenoeg geen rook in de woonkamer!
  • Waarschijnlijk geen discussie met omwonenden over uw stookgedrag!
  • Nog steeds optimale gezelligheid in huis!
  • Gegarandeerd kunnen blijven stoken na 2022!

Kom naar de specialisten voor een goed advies!

Bouwmans Vuur Totaal is een DE-gecertificeerd (duurzame energie) bedrijf en wij kunnen u op een begrijpelijke manier vertellen over de ins en outs over houtstook. Naast een goed advies kunnen wij op een veilige manier uw kachel plaatsen en het daarvoor geschikte rookkanaal aanbrengen. In alle situaties komen wij vooraf kijken, zodat we (en u) niet voor verassingen komen te staan. Onze monteurs zijn gediplomeerd en weten wat nodig is voor een veilige installatie. Na oplevering van een houtkachel komen wij bij u thuis uitleggen hoe u de kachel het best kunt gebruiken en zullen wij die stoken zoals het hoort. Alles bij elkaar zorgt dit voor een installatie die voldoet aan alle eisen en waar u gegarandeerd lang plezier van gaat hebben.

Uiteraard ben u van harte welkom om u te laten informeren! Onze showroom is op vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Wilt u liever op een ander moment langs komen, maak dan even een afspraak. Op onze contactpagina kunt u eenvoudig een mail sturen.

© 2024 Bouwmans Vuur Totaal

Website gerealiseerd door Goedemorgen Reclame & Communicatie